Stikkord

, , , , , ,


Skrekkslagen les eg i avisene om dyr som blir funnet forlatt eller sterkt mishandlet rundt omkring i Norges land. Ka e det som går av folk? Har dem førr lite fritidssysla? Har vi i Norge det så godt at vi, førr å skape oss sjøl underholdning og spenning, må gå laus på kjæle- og husdyran våre?

Førr nån år tebake hadde eg en nabounge som masa seg te å få en kanin, for kanina e jo så søt. Det gikk to måna, og så kom sommarn, og den samme ungen dro på ferie i tre uker med foreldran, gjett ka status på kanin va etter tre uke uten mat og vann….!

I dag leste eg i avisa om en katteeier som fant katta si, redd, sliten og hardt skada under verandaen sin. Det viste seg at nån hadde kappet av forlabban på katta, med det resultat at katta måtte avlives for å ikkje pines meir.

-Ka e det som driv folk når det gjeld demmes forhold til dyr? Ka har ei stakkars katt gjort slags ugagn, som kan forsvare ei sånn handling? EG FATTE DET BERRE IKKJE!

E det slutt på den tia der man blei opplært te at man skal være snill mot både menneska og dyr?

I Norge e det Mattilsynet og Politiet som tar seg av saka der kritikkverdige dyrehold og dyremishandling e tema. Dessverre så rekk dem ikkje over meir enn å ta stikkontrolla hos vårres kjære bønder og demmes dyrehold. Politiet gjør dessuten INGENTING, vesst saken ikkje anmeldes!

Ka om man faktisk oppretta et eget dyrepoliti i Norge? En enhet, med politimyndighet i dyrevernsaker, som kan ta seg av kritikkverdie forhold i dyrehold blant privatpersona, og i saka der dyr blir mishandla av andre.

Det ska ikkje være nåkka førrskjell i å voldta og mishandle en person eller å mishandle og plage et dyr, sånn at det skamfert eller må avlives!

Eg håpe verkeli at de som ikkje greie å ta vare på dyran sine på en ordentli måte, e voksen nok te å søke hjelp, sånn at dem kan omplasseres.

Eg håpe verkeli at dem som ikkje greie å se på dyr som leketøy, og som plage og pine dem te det groteske, blir hardt straffa førr handlingen sine!

Eg håpe verkeli at foreldre som har masatte onga, som vil ha seg et kjæledyr, verkelig går inn for den jobben som kreves, og fortell og forklare ongen sin at det e MYE jobb og ANSVAR som føll med en sånn anskaffelse. Dyr e søt når dem e som «unga» å regne, men dyr blir også voksen og stor, og da e det ikkje sekkert dem blir ansett som hverken søt eller små nok til å passe inn i en heim.

 

2014 © Rune Moe Fredriksen