Stikkord

, , , , ,


Lastsikring av personer og gods i bil og andre kjøretøy.

Sikring av personer i bil, består av å bruke sikkerhetsbeltet. Sikkerhetsbeltet må også brukes riktig.

Hvordan bruke sikkerhetsbeltet riktig:

Beltet skal være på, men det er viktig at det er på, på riktig måte. Det er veldig lett at hoftebeltet blir liggende for høyt opp, eller at det blir for slakk. Ligger hoftebeltet for høyt, altså mer over magen enn over hoftene, så gjør ikke beltet den jobben det er ment for, i en kollisjon. Beltet kan da skjære seg inn i magen og gjøre stor skade på indre organer.

Skråbeltet bør ligge tett inntil kroppen, og over kragebein. Bruk høydejusteringen til hjelp, den er mellom dørene i det øverste festet av beltet. Er den for høyt, vil beltet fungere som et skjæreblad inn i halsregionen ved en kollisjon.

Hvis du er avhengig av å bruke jakke når du kjører, vær obs på å trekke jakken litt opp, slik at hoftebeltet kommer i rett posisjon og stramt inn til kroppen. Det samme gjelder skråbeltet. Få skråbeltet så tett inntil kroppen som mulig.

Airbagen er nøye innstilt i forhold til riktig bruk av beltet, sånn at du skal få en «myk»landing dersom du får bruk for at airbagen blåses ut.

Fakta om airbagen
Airbag blåses ut på 0,06 sekunder med en fartpå ca 300km/t og 3 tonns trykk. Det smeller kraftig i det ladningen i airbagen går av. Ved bruk av bilbeltet vil du komme unna med en kraftig blåveis.
Uten bilbeltet vil den blåveisenvære byttet med et slag som mest sannsynlig slår deg i så kraftig svime at du neppe våkner opp før hjelpepersonell kommer til.
I tillegg vil nese og og kjevebein være brukket.